Stop fedme i Danmark

Livsstil rutiner

Fra fysisk aktivitet intervention livsstil rutiner i overvægtige voksne
Aktiv Pendling at forbedre sundhed og velvære i hverdagen (ACTIVE)
Ved at kombinere biomedicinske og etnologiske metoder, dette arbejde pakke omhandler de sundhedsmæssige virkninger af fysisk aktivitet hos overvægtige voksne og mulighederne for, og barrierer mod, fysisk aktivitet bliver en daglig rutine.

vægttab

Sigte
Det overordnede mål er at evaluere sundhedsmæssige virkninger af fysisk aktivitet i transport- og fritid domæner af hverdagslivet, og til at udvikle holdbare fysisk aktivitet regimer. Det vil sige ambitionen er at gå fra “indgreb ’til’ daglige livsstil rutine” i overvægtige personer.

Baggrund
Tid brugt på fysisk aktivitet skærer med forskellige domæner i hverdagen: hjemme, under transport, på arbejdet og i fritiden (Ng SW, Popkin BM, 2012). Tidligere fysisk aktivitet interventioner har næsten udelukkende målrettet fritid, og de fleste er af begrænset varighed ( Vi har for nylig fundet, at 12 ugers øget fritid motion (600 kcal / dag, energisk intensitet, ingen kostændringer) reduceret kropsvægt med 6 kg og fedtmasse med 8 kg i moderat overvægtige mænd, mens perifer insulinfølsomhed steget med 58% , hvilket viser, at fritiden fysisk aktivitet kan være en stærk enhancer af metabolisk sundhed (Nordby P et al., 2012). Dog kan det være svært at opretholde en sådan krævende øvelse rutine i en begrænset fritid, og vi fandt i en anden undersøgelse, at expending 300 kcal / dag ved kraftig intensitet motion i fritiden svarede til expending 600 kcal / dag med hensyn til reduktion af fedtmasse og forbedring af metabolisk sundhed (Rosenkilde et al., 2012, Reichkendler et al., 2013).
Mange aspekter af individers adfærd og hverdagen praksis kan forhindre en sundere livsstil, og lidt viden om hvordan man laver og holde ændringer (use J et al., 2005). I et folkesundhedsperspektiv, det store antal overvægtige personer, der har risiko for at udvikle fedme-associerede følgesygdomme, er særligt vigtige, dog kan der tages hensyn med kosttilskud mod fedme som moringa. Innovation er nødvendig for at motivere og fremme en sund livsstil. Øget fysisk aktivitet i andre områder af hverdagslivet, såsom aktiv pendling (Andersen LB, 2000), kunne øge anvendeligheden og langsigtet overholdelse.

Metoder

slimEn 6-måneders randomiseret klinisk forsøg undersøger effekten af en øget fysisk aktivitetsniveau inden for transport (cykling til arbejde) og fritid domæner (moderat og kraftig intensitet udholdenhed uddannelse). Målgruppen omfatter yngre (20-45 år), overvægt (BMI 25-35 kg / m2), stillesiddende mænd og kvinder, hvoraf 40 vil deltage i hvert interventionsgruppen og 20 i en kontrolgruppe.

Det primære biomedicinske endpoint er perifer insulinfølsomhed, og ved at kombinere humanistiske, teknologiske og biomedicinske tilgange, de specifikke mål er at:

  • Vurdere fysiske aktivitetsniveau, herunder ikke-øvelse aktivitet i forskellige områder af hverdagslivet.
  • Forstå determinanter for fysisk aktivitet på disse områder.
  • Undersøge virkningerne af øget fysisk aktivitetsniveau i forskellige domæner på sundhed og velvære.
  • Undersøgelse den efterfølgende udvikling af inter–inducerede tilpasninger.
  • Afgør om bærere af genetiske risikofaktorer varianter for fedme og type 2 diabetes er særligt lydhøre over for livsstil intervention.
  • Emner gennemgår biomedicinsk test, før, under og efter interventionen, og vil blive inviteret til et opfølgende besøg 1 år efter afslutningen af interventionen. Afprøvningen omfatter bestemmelse af kondition, kropssammensætning, appetitregulering, blodtryk, insulinfølsomhed, energibalance, hjerte-kar-risiko samt prøvetagning af blod, fedtvæv, skeletmuskulatur, urin og afføring. Personlige hjælpemidler bruges til præcist at overvåge fysiske aktivitetsniveau og energiforbrug på de forskellige områder.

Determinanter for fysisk aktivitet i de forskellige områder af livet undersøges af en målrettet etnologiske feltarbejde kombinerer interviews og et spørgeskema om pendling rutiner, erfaringer med motion og tidligere forsøg på livsstilsændringer. Ved at følge en prøve af interventionen befolkning, er de udfordringer, de anvendte livsstilsændringer identificeret. Metoden er kvalitativ, og inkluderer deltagerobservation, dybdegående interviews, visuelle metoder og auto-etnografi.

Visioner for samfundsmæssige virkninger

At producere gyldige og robust viden om effektiviteten af fysisk aktivitet interventioner i andre områder af hverdagslivet end fritid.

For at konvertere grundlæggende videnskabelig viden til gældende dagligdags praksis, initiativer og produkter fremme af fysisk aktivitet, og hermed at bane vejen for varige sundhedsmæssige anbefalinger til forebyggelse af fedme-associerede og overvægts følgesygdomme.